Mangosalsa med bourbon, chili och koriander, 4 portioner
1 mango
1 liten rödlök
1 spansk peppar
1 tsk rörsocker
1 msk bourbon (kan uteslutas)
färsk koriander efter smak
salt och svartpeppar
Frasiga lökringar, 4 portioner
1 gul lök
2 dl panko
1 tsk flingsalt
1 tsk torkade chiliflagor
1 dl vetemjöl
1 ägg
rapsolja
Grillad majskolv med lime & chilismör, 4 portioner
1 chilifrukt
1 lime, väl sköljd
4 förkokta majskolvar
smör
Bön- och paprikafyllda quesadillas, 4 portioner
en halv gul lök
1 röd paprika
färsk koriander efter smak
3-4 dl kidneybönor (1 burk)
1 dl majs
1 dl tacosås
8 vetetortillabröd
3-4 dl riven ost
rapsolja att steka i


Jag lagade det här när min syster var på besök. Hon är vegan, så vi behövde både diabetes- och vegananpassa maten. Det första vi gjorde var att stryka lökringarna, dels pga ägg (som hon inte kan äta), dels pga mjöl och panko (som jag har svårt för att äta), och dels pga lök (som är äckligt). Istället hade vi lite avokado och spenat till.
Mangosalsan funderade vi på också ifall vi skulle göra den eller stryka den, men den lät god så vi gjorde den ändå. Vi hoppade såklart över lök och bourbon, och hade persilja istället för koriander. Sockret funderade vi också på ifall vi skulle hoppa över, men det var ju så lite i. Till quesadillan hoppade vi över koriander, och hade fullkornstortilla. Som ost hade vi en vegansk ost (som smälter).
Det blev en väldigt god maträtt, men det tog lite lång tid att göra. Framförallt var det nog att steka quesadillas som tog tid, det funkar nog bättre om man bara gör en eller två. Det blev så kladdigt att skära upp quesadillan, men vi kom fram till att det går lika bra att servera den hel. Mangosalsan passade jättebra med quesadillan, och majsen var supergod. Det chilismöret kommer definitivt användas igen!
Det var en hel del kolhydrater i det här, 78g. Före maten låg mitt blodsocker på 6.1 mmol/l, och jag tog 7E insulin till det. Sen förstår jag inte riktigt vad som hände, för en timme senare låg jag på 11.6 mmol/l, så då tog jag 2E insulin till. Jag sjönk ett tag till strax över 10, men sen steg jag igen till 12.2, så då tog jag ytterligare 1E insulin. Jag vågade inte ta mer insulin eftersom det var sent på kvällen, men sen under natten sjönk mitt blodsocker till normala nivåer igen.
Nästa vecka lagar vi krämig trebönsmasala från sidan 60.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar