4 portioner
1 kg färskpotatis
2-3 msk oliv- eller rapsolja
ett par nävar sockerärter (ca 100 g)
ett par nävar bladspenat (50 g)
3 dl kokta svarta bönor (en burk)
en halv vattenmelon
ett paket fetaost (150 g)
salt och peppar
färsk basilika


Mitt största problem med den här salladen var inte helt förvånande potatisen. Framförallt mängden potatis. När det gäller olika sorters potatis har jag för mig att färskpotatis är det bästa ur diabetessynpunkt, men jag är inte helt säker på varför eller hur mycket det egentligen skiljer sig mot annan potatis. I vilket fall så halverade jag ändå mängden potatis.
Salladen tyckte jag var god, speciellt fetaosten, det hade inte alls varit lika gott utan den. Den i kombination med vattenmelon blev verkligen bra.
En portion innehåller 48 g kolhydrater, vilket jag tog 5E insulin till. Före maten hade jag ett blodsocker på 6.8 mmol/l, och efter på 8.1 mmol/l.
Ally
Det här var jättegott! Varför äta kokt nypotatis när det är såhär gott att rosta den i ugnen? Hela salladen var väldigt god då alla ingredienser passade bra tillsammans. Dessutom gick det lagom enkelt och snabbt att laga så det här är definitivt en ny favorit. Stort minus däremot att det inte alls är gott att äta dagen efter. Jag blandade inte potatisen med salladen innan jag serverade och salladen fungerade utmärkt i lunchlåda dagen efter även om inte potatisen gjorde det. Antagligen blir det bättre att steka på den kalla potatisen dagen efter, eller varför inte helt enkelt äta upp all potatis och äta salladen med något annat dagen efter?
![]() |
Inga katter på bordet gäller inte på balkongen... |
Steg ett är att handla ingredienserna. I affären läste jag min handlarlista och tänkte förargat "Vadå en halv vattenmelon? Det är väl ändå inte ett fungerande mått?". Vattenmeloner kan skilja sig mycket i storlek så en liten angivelse om ungefär hur många kilo melonen skulle väga hade uppskattats...
Som tur var är melonsalladen god. Jag håller med om både fetaosten och färskpotatisen. Att göra salladen gick fortare än beräknat. Färskpotatisen gick snabbt i ugnen, men inte så snabbt att jag inte hann förbereda resten under tiden. Jag håller inte med Ally om att potatisen inte går att äta dagen efter, jag åt salladen tre gånger i rad och gav bort den fjärde matlådan till min syster (som hälsar att den var god). Jag var mer bekymrad över salladen med vattenmelonen som blev ganska klafsig när den fick stå.
Det här kommer jag laga igen. Passar bra som festmat med potatisen bredvid och något grillat.
Nästa vecka lagar vi gul linssoppa från sidan 18.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar