söndag 1 april 2018

Vecka 13: Nuggets med currymangodipp

Den här veckan ska vi laga nuggets med currymangodipp som finns på sida 81 i boken.

Nuggets:
1 dl quinoa (eller 3-4 dl kokt)
0,5 lök
2 ägg
2 dl mandelmjöl
1,5 dl god ost, t.ex. herrgårdsost
2 tsk japansk sojasås
1 krm vit- eller svartpeppar
0,5 dl ströbröd
rapsolja att steka i

Strips:
4 port potatisstrips
2-3 morötter

Dippsås:
2 dl tjock yoghurt (10 % fett)
0,5 dl mango chutney (eller mangopuré från en barnmatsburk för mildare dipp)
0,5 tsk curry

 Ally och Amanda
Den här veckan var det dags att göra nuggets - vilket är ett recept gjort för att likna chicken nuggets och på så sätt få barn att vilja smaka. Och på bilden i boken ser de verkligen ut som chicken nuggets och jag har längtat efter att det var dags att laga det här receptet även om jag trodde att det skulle vara svårt. Jag passade på att laga detta när Amanda var hemma hos mig och vi hjälptes alltså åt med matlagningen. Vi var lite sent ute med att laga maten och var därför lite stressade eftersom Amanda måste äta på fasta tiden. Därför brände vi såklart quinoan vid första försöket.

Vi valde att följa receptet och använda oss av köpa strips samt göra morotsstavar. Eftersom Amanda helst inte ska äta potatis så la vi till paprika och blomkål. Eftersom Ally inte kan äta curry så valde vi att följa tipset för att göra rätten vegansk och servera med guacamole (som vi sedan inte gjorde vegansk ...) istället för mangocurry-sås.

Nuggetsarna stekte vi i rejält med olja så att de blev riktigt friterade. Detta var jättegott! Nuggetsarna var härligt knapriga och det här måste vara en bra rätt för barn - som nog inte märker att det inte är kyckling i dem. De var enkla att göra och blev en favorit direkt. Dessa kommer definitivt att lagas igen (kanske redan samma helg då det blev en del strips över).


Amanda
Jag tyckte det här var så gott så jag gjorde det en gång till!

Eftersom jag hade en fullkornsbulgur- och quinoablandning hemma så använde jag det istället för att köpa bara quinoa. Nuggetsarna blev därför lite annorlunda. Jag tyckte nog bättre om dem när det bara var quinoa i, men det här var väldigt gott ändå!

I boken fanns ett tips om att göra egna strips på kålrabbi, så det testade jag att göra istället för potatisstrips. Det var förvånadsvärt gott! Jag har inte ätit kålrabbi innan, men jag blev positivt överraskad.

Sen var det den här currymangodippen. Mango chutney innehåller runt 30-50 g socker per 100 g, så det var helt uteslutet. Så jag gjorde guacamole igen, det är ju så gott!

En portion innehåller 32.5 g kolhydrater. Jag tog 3 E insulin. Mitt blodsocker var lite högt innan maten, 7.0 mmol/l. Efter låg det på 8.0 mmol/l, så det blev ändå rätt dos insulin.

Jennie
När jag skulle laga veckans recept började jag glatt blanda saker tills jag upptäckte att mitt mandelmjöl hade härsknat. Jaha, och nu då? Enligt mig är det få ingredienser i ett recept som inte går att byta ut så istället för mandelmjöl fick det bli solrosfrön och fiberhusk. Jag försökte mala fröna i mandelkvarnen men det gick sådär, de är för små. 2 dl mandelmjöl ersattes med 1 dl solrosfrön och 1 msk fiberhusk.

Nuggetsen serverades med klyftpotatis och rotfrukter i ugn och mangodipp. Jag strök curryn ur dippen och blandade bara mango chutney och turkisk yoghurt. Nuggetsen blev mycket bra och jag kommer laga dem igen. Då ska jag krydda dem lite mer och ta en ost med mer smak. Solrosfrön och fiberhusk blev en bra ersättning till mandelmjölet och är ett alternativ jag kan rekommendera. Nästa gång jag lagar den här rätten kommer jag också stryka mangodippen och istället göra guacamole.

Nästa vecka ska vi laga gnocchi med rostad butternutsquash från sida 89.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar