söndag 3 juni 2018

Vecka 22: Mangowraps

Den här veckan har vi gjort mangowraps på sidan 35, en somrig rätt som passar utmärkt på picknicken enligt boken.

4 portioner
2 små mogna mangor eller 1 stor
2 avokador
1 liten rödlök
1 ask cocktailtomater
ett par nävar bladspenat, ruccola eller mâchesallad
3-4 dl kokta kikärtor
8 st tortillabröd

Dressing
saften av en citron
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

 Ally
Jag hade otur med den här rätten, alla ingredienser låg framme på bänken så visade det sig att mangon var omogen och inte gick att äta. Allt fick packas in i kylen igen och jag fick improvisera middagen. Dagen efter köpte vi en förpackning fryst mango.

Den här rätten hade allt det som jag tror att sellerisalladen försökte men misslyckades med. Det var enkelt att laga och kändes somrigt och fräscht. Den ganska starka vitlökssmaken från dressingen passade inte riktigt med mangon men eftersom jag inte blandade ner dressingen så gick det bra att ta lite mindre av den och då blev det bättre. Citronen i dressingen passade desto bättre. Det här är en toppenbra sommarrätt som dessutom är enkel att göra i förväg. Salladen var god flera dagar efter och passade utmärkt i lunchlåda.

Jennie
Efter att ha läst Allys inlägg så kan man ju tänka sig att jag undersökte min mango lite noggrannare, men nej, så var inte fallet. När alla ingredienserna var hopblandade och jag skulle skära mangon visade det sig att den var stenhård. Det var bara att slänga in allt i kylskåpet och springa bort till affären för att köpa fryst mango.

Jag valde att blanda allt med dressingen, gott! Bilden visar resultatet när jag serverade salladen dag nummer 2. Absolut inget fel på smaken men salladen såg lite slemmig ut. Ska man servera den dagen efter till någon annan så kanske man inte ska blanda dressingen med resten, den ser lite fräschare ut då.

Den här rätten fungerar utmärkt att servera som den görs i boken, men en liten klick crème fraiche blir pricken över i:et.



AmandaTill skillnad från både Ally och Jennie var min mango perfekt mogen! Däremot hade jag problem med min avokado, den ena var perfekt men den andra var stenhård... Så därför valde jag att göra en halv sats. Eftersom jag inte gillar lök så hoppade jag över den. Jag funderade på ifall jag skulle skippa dressingen, men kom fram till att avokadon nog skulle se lite ledsen ut utan den. Jag är glad att jag hade med den ändå, citronen passade superbra till! Jag hade inte i någon färsk vitlök i dressingen, men jag hällde i lite lite vitlökspulver. Som bröd hade jag fullkornstortilla.

Jag gillade den här rätten, som Ally sa så var den väldigt somrig och fräsch! Jag älskar mango, men har inte ätit det sen jag fick diabetes, eftersom frukt (speciellt tropisk frukt som mango) innehåller en hel del socker. Så jag var glad att jag fick en anledning att äta det! En annan grej jag tyckte var kul var att jag fick använda mina nya fina salladsbestick som jag ärvt från min mormor.

Totalt innehåller en portion 44 g kolhydrater, vilket jag tog 4E insulin till. 

Nästa vecka lagar vi potatispaj på sidan 115.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar