söndag 6 maj 2018

Vecka 18: Stekt ris med currytofu

Den här veckan har vi lagat stekt ris med currytofu som finns på sidan 51 i boken.

4 portioner
200 g vit-eller spetskål (ca 7 dl strimlad)
1 lök
2 vitlöksklyftor
en näve sockerärtor (ca 50 g)
2 morötter
rapsolja
ca 10 dl kokt ris, t.ex. basmatiris (3 dl okokt)
3 msk japansk sojasås
2 tsk socker (kan uteslutas)
2 ägg
2 tsk curry
1 krm salt
1 dl vetemjöl
2 dl panko
300 g fast tofu
5-6 stänger vårlök

Till serveringen:
1 limefrukt
2 dl jordnötter
mer sojasås

Ally
Nu kommer de, tofurecepten. Det är inte det att jag inte kan äta tofu utan bara att jag aldrig ätit en rätt med tofu som inte skulle ha varit bättre utan den!
Den här rätten hade väldigt många ingredienser, så jag hoppade över både lök och vårlök, i övrigt lagade jag efter receptet. Det här riset blev riktigt, riktigt gott. Det innehåller alla de bra smakerna från en phad thai. Limen och jordnötterna gjorde det till en toppenrätt. Tofun var, sådär. Att panera den i panko gjorde att det smakade lite som panerad fisk och den var faktiskt helt ok god. I matlådan dagen efter var den däremot ganska tråkig.

Jag kommer definitivt att laga riset igen men kanske servera något annat än tofu till. För den som tycker om tofu är nog detta receptet bra då det i alla fall är den godaste tofurätten jag har ätit.

Jennie
Stekt ris med currytofu - redan där anar man ju oråd. Curry i torkad form har jag aldrig gillat, och ris har jag tröttnat på. Ris är dessutom ganska omiljövänligt så jag har valt att inte köpa hem ris. Istället gjorde jag stekt mathavre med chilitofu. Nästan samma sak. I princip innebar det att jag följde receptet men använde mathavre istället för ris och chilipulver istället för curry. Jag uteslöt också jordnötterna pga jordnötter. Lime glömde jag köpa så det fick jag klara mig utan.

Jag håller med Ally om att den panerade tofun påminde om panerad fisk, inte mig emot jag gillar både tofu och fisk. Paneringen hade kunnat ha mer smak, nästa gång kryddar jag mer. Riset fungerade bra att byta ut till mathavre förutom att mathavren fastnade lättare i stekpannan. Nästa gång utgår jag kanske mer från de grönsaker som finns hemma, handlarlistan blir så lång annars.


Nästa vecka lagar vi majsplättar med kokosmjölk på sidan 14.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar