Ugnsrostade grönsaker:
ca 2l grönsaker i bitar; t.ex. broccoli, blomkål, zucchini, sparris, aubergine, lök och paprika (lagom för att täcka en långpanna)
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
salt efter smak
1 dl pumpa- eller solrosfrön (kan uteslutas)
4-6 pitabröd
Hummus med rostade sesamfrön:
0,75 dl sesamfrön
ca 7 dl kokta kikärtor (2 burkar)
1-2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
ev saft av 1 citron eller lime
salt, paprikakrydda och spiskummin efter smak
Pitabröd:
20 st
25 g jäst
0,5 dl olivolja
5 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
ca 10-11 del vetemjöl


Jag valde blomkål, zucchini, paprika, butternutpumpa och sojabönor. Valde också att ha både pumpakärnor och solrosfrön. Detta blev väldigt gott! Jag upptäckte hur gott det faktiskt är med pumpa när vi lagade gnocchi för någon vecka sedan.
Jag tyckte att hummusen blev väldigt god, även om jag nog ska fräsa vitlöken lite nästa gång för den klyftan jag använde var väldigt stark och hummusen blev nästan lite svår att äta.
Jag tror att den här rätten hade varit väldigt god om vi hade haft riktiga pitabröd och inte våra bullar. De passade mycket bättre till frukosten dagen efter.
Jennie
När jag började laga den här rätten på lördagseftermiddagen tänkte jag bara baka bröden och kanske förbereda hummusen. Det visade sig, precis som Ally skrev, att bröden tog lång tid att baka. Jästiderna hade jag räknat med, men inte att själva bröden skulle vara så pilliga att baka ut. Det var bara att fortsätta med grönsakerna när bröden var klara. Gräddningen gick supersnabbt och bröden fick lätt färg.

Mitt bästa pitabröds-tips är att vid utbakning göra dem betydligt tunnare än vad du tror de ska vara, de jäser upp fint vid gräddningen. Jag har bakat flera olika recept med pitabröd och tycker att dessa blev bland mina bättre. Gjorde 20 st som receptet sa men tycker att de blev i minsta laget, kanske skulle ha gjort dem något större.
Grönsakerna jag valde till mina pitabröd var zucchini, aubergine, lök, morot, palsternacka och broccoli. På dem strödde jag lite solroskärnor. Ökade upp mängden vitlöksklyftor till 4-5 eftersom de var så små. Gott, men lite smaklöst. Borde ha kryddat lite mer.
Hummusen var det bästa med den här måltiden! Jag var lite skeptisk först, men efter att ha kryddat den så blev den mycket god. Den godaste hummusen jag har lagat. Kommer definitivt göra den igen. Jag gillar att det här receptet innehåller rostade sesamfrön och inte tahini. Det blir godare och jag slipper slänga burken när den blivit för gammal. Det går åt så lite tahini till hummus och jag har än så länge inte hittat något användningsområde till den som blir gott. Jag använde citron och kryddade med salt, chilipulver och mycket spiskummin.
Nästa vecka lagar vi stekt ris med currytofu från sida 51.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar