Brieostkuber med honung och nötkross
ca 20 st
2dl blandade nötter/frön
1 tsk flingsalt
200 g brieost
2 msk flytande honung
Minibruschettas med tomat och basilika
ca 20 st
5 tomater
1 liten gul eller röd lök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
20-25 färska basilikablad
salt och peppar
1 baguette
Krustader med avokado, chili och lime
ca 20 st
2 avokador
1 liten rödlök
ett par tsk finhackad färsk chili (beroende på önskad styrka)
saft av en lime, ca 1 msk
1,5 dl créme fraiche
salt och peppar
ca 20 st krustader
Grön olivröra med kapris
ca 20 st
1 dl kapris
150 g urkärnade gröna oliver
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
salt och peppar
ca 20 st goda kex eller miniknäckebröd
Blåbärsbrownies
ca 20 små bitar
2 dl frysta eller färska blåbär (100 g)
50 g smör och margarin
200 g mörk choklad
0,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
20 valnötter, hela eller hackade
ev små bitar av marchmallows
Ally
fortsättning från förra veckan
Att servera meze och snittar tillsammans på en buffé var kanske lite märkligt men jag tyckte nog att allt var gott. Roligast var nog att alla gäster hittade sina favoriter. Denna vecka skriver jag om de fyra snittar jag lagade.
Brieostkuber: Dessa skulle helst göras precis innan servering men på grund av min tidspress fick jag göra dem dagen innan. Detta var inte optimalt då de blev lite extra kladdiga och blöta (men ingen av gästerna visste om att de inte skulle vara så ... )
Själv älskar jag brie och kan inte låta bli att tycka att den nog är bättre utan honung och rostade nötter/frön. Min sambos pappa däremot tyckte att de var toppengoda.
Bruschettas: Jag blev lite nervös över den stora mängden rå lök i de olika rätterna och hackade därför löken först och la den tillsammans med olja i en stekpanna under tiden jag hackade tomaterna. För mig gjorde detta stor skillnad då jag hade väntat mig att inte tycka om den men tyckte att de var mycket goda.
Krustader med avokado: Detta var sambons favorit och även jag tyckte att de var supergoda. Limen gjorde dessutom att röran höll i kylen utan att bli brun till dagen efter. Vi har redan bestämt att dessa ska vi göra igen och ha som helgsnacks. Supergott!
Blåbärsbrownies: Här använde jag mig av färska, stora, amerikanska blåbär vilket nog var ett bra val. Blåbären gav mycket smak och brownien passade bra i snitt-storlek då det var mycket mörk choklad. Blev ett bra avslut på kvällen.

Den här veckan valde jag att dela upp snittarna på två tillfällen.
Bruschettas: Jag valde att göra mina bruschettas så stora att jag kunde äta dem som kvällsmat. Gjorde en lite mindre sats än enligt receptet och bytte färsk basilika mot torkad. Färska örter blir det när det är så pass varmt ute att jag kan odla dem på balkongen.
Brieostkuber: Receptet börjar med nötter eller frön, jag valde solroskärnor den här gången. I receptet står det flytande honung, det kan jag varmt rekommendera. Just nu har jag bara väldigt fast honung hemma och det var inte lätt att smeta på den kladdiga brieosten. Rulla i frökrosset däremot fungerade bra. Jag tycker att honungen och fröerna gav brieosten en god smak. Det här kommer jag troligen göra igen (med flytande honung...).

Grön olivröra med kapris: Jag gillar oliver men kapris är ingen favorit, trots det tänkte jag ge receptet en chans. Tyvärr var det alldeles för mycket kapris för mig i det här receptet, det tog över fullständigt. Röran fungerade på ett kex men jag kommer nog inte laga den igen.
Amanda
Jag valde att göra allting förutom olivröran med kapris, då jag inte gillar oliver.
Brieostkuber: Jag är egentligen inte så förtjust i brie, men jag gjorde de här ändå. Honungen tog jag bort, och penslade kuberna med vatten istället, så att nötkrosset skulle fastna. Jag valde att rosta valnötter, pecannötter och hasselnötter till nötkrosset, vilket blev väldigt gott. Och det luktade väldigt gott också! Jag tyckte ändå det var lite för mycket briesmak första gången jag åt det här, så andra gången gjorde jag kuberna mindre så att det fick plats mer nötkross. Mums!

långsammare kolhydrater. Rå lök är som sagt ingen favorit, så jag stekte den lite innan jag blandade in den i tomatröran. Trots det tyckte jag det smakade lite väl mycket lök...
Krustader med avokado: Även om krustader innehåller väldigt mycket vitt mjöl, så tänkte jag att de är så små och lätta att det inte gör något. Här tog jag faktiskt bort löken helt, vilket jag är väldigt glad över att jag gjorde. Jag älskar både avokado och crème fraiche, så inte helt otippat var detta min favorit den här veckan.
Blåbärsbrownies: Jag hade från början inte tänkt göra de här, men sen insåg jag hur lite mjöl de hade, och inget socker! Sockerfri choklad finns ju, så där var det inget problem. Jag hade i frysta blåbär och hallon, eftersom det var det jag hade hemma. Jag funderade ett tag på ifall jag skulle byta ut mjölet, med bestämde mig för att inte göra det, det var ju ändå så lite i. De blev väldigt goda, och jag håller med Ally att de gjorde sig bra i snitt-storlek.
En portion av det här innehåller 46 g kolhydrater. Här blir det lite spännande, för till lunchen tog jag 2 E insulin, då låg jag på 5.5 mmol/l innan maten och 9.3 mmol/l efter. När jag åt samma sak på kvällen tog jag istället 3 E insulin, och låg då på 5.4 mmol/l före, men 9.5 mmol/l efter. Jag har ingen aning om varför det inte gjorde någon skillnad att jag tog mer insulin den andra gången, eftersom jag åt samma mängd mat etc.
Nästa vecka är vi tillbaka på att laga en middag och då blir det en krämig blomkålssoppa med äppelpannkaka som finns på sida 72
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar