söndag 25 februari 2018

Vecka 8: Meze

Denna vecka lagar vi meze, som finns på sida 118-120 i boken. Så den här veckan finns det massa små recept att välja mellan. För Ally som inte äter konserver blir detta en lite utmanande vecka!

Tabbouleh med granatäpple
4 port
2 dl bulgur
4 dl vatten eller tomatjuice + 1krm salt
1 lök
1 vitlöksklyfta
ca 5 dl fint skuren bladpersilja
saften av en citron eller två lime
0,5 dl olivolja
1 granatäpple
salt och peppar

Vitlöksdoftande kronärtskocksröra
1 burk konserverade kronärtskockor
2 vitlöksklyftor
2 dl kokta/konserverade stora vita bönor
0,5 dl olivolja
salt och peppar
paprikakrydda
saft av en citron

Yoghurtsås med mynta
2 dl tjock yoghurt (10% fett)
2-3 msk finskuren mynta
salt och peppar
ev saft av en citron och olivolja

Ugnsbakade minipaprikor med färskost, ca 8 st
1 dl marinerade soltorkade tomater
1 dl svarta oliver
1 vitlöksklyfta
200 g naturell färskost
1-2 tsk timjan (torkad)
0,5 krm vitpeppar
4-5 små färgglada paprikor

Frasiga ostrullar, 16 st
300 g fetaost
0,5 dl hackad färsk mynta
0,5 dl hackad färsk persilja
2 krm vitpeppar
ev en knivsudd chili
16 filodegsblad (25 x 35 cm)
olivolja att pensla med

Ally
Eftersom vi denna vecka skulle laga meze och nästa vecka ska laga snittar så bestämde jag mig för att det var dags för att ställa till med fest! Genom att laga fyra av denna veckas recept och fyra av nästa veckas recept lyckades jag få ihop en rejäl buffé.
Eftersom jag har alla mina släktingar i Skåne men min sambos släktingar bor i närheten så var det hans föräldrar och morföräldrar som kom över på middag. Vi hade planerat i förväg och handlat i omgångar. Planen var att förbereda en del dagen innan och sedan skulle jag sluta lite tidigare från jobbet för att laga det sista samma dag. Dock fick jag en plats på en kurs med jobbet då min chef fick lämna återbud och skulle komma hem mycket senare än väntat - alltså lagade jag alla
åtta (!) rätterna dagen innan och även om det var (mestadels) roligt så är det ingenting jag rekommenderar.

Jag kommer att skriva om de fyra meze-rätterna den här veckan och fortsätta med snittarna nästa vecka.

Tabbouleh: Detta var den rätten jag själv var mest skeptiskt till då jag inte alls tycker om rå lök. Av mina kollega som är från Libanon fick jag tipset att hacka löken i väldigt små bitar och blanda den med peppar först innan jag rörde ner resten. Jag hällde även ner oljan tillsammans med löken och lät den stå medan jag kokade bulgur. Mitt första granatäpple var helt svart inuti och hamnade i soporna. Precis innan gästerna kom rörde jag ner saft från citron och lime samt kärnorna från det nya och friska granatäpplet.
Resultatet blev mycket bra, även om det smakade lite för mycket lök för min smak så tyckte jag att det var gott med granatäpple i.

Yoghurtsås med mynta: Yoghurtsåsen var både enkel att göra och var god tillsammans med tabboulehn. Skålen var skrapad tom efter måltiden så den uppskattades av samtliga.

Ugnsbakade minipaprikor: Då mina paprikor inte var tillräckligt små delade jag dem i fjärdedelar istället. Detta receptet ändrade jag en hel del då jag tog bort både oliver och soltorkade tomater. Däremot la jag till färska tomater samt blandade ut med lite av yoghurten jag använt till såsen - detta bara för att det skulle räcka till fler. Dessa blev en snabb favorit som jag faktiskt rörde ihop fler av dagen efter när vi fick besök.

Frasiga ostrullar: till ostrullarna följde jag receptet till punkt och pricka! Blev ofattbart irriterad på den sköra filodegen men det var definitivt värt det i slutänden. Dessa var min favorit och jag kommer säkert att stå och svära med filodeg igen då de var otroligt goda. Däremot fanns det bara en stor förpackning filodeg och vi var tvungna att tina hela förpackningen och har massor över i kylen. Till helgen blir det kanske apfelstrudel!




Jennie
Veckans projekt var en hel massa mat som vi angrep på olika sätt. Ally ordnade fest, jag lagade några recept åt gången.

Tabbouleh med granatäpple: Först ut blev tabbouleh tillsammans med kronärtskocksröran. Tabbouleh innehöll 1 lök och 1 vitlöksklyfta men den här veckan var jag inte sugen på rå lök, jag tog istället två stora vitlöksklyftor. Persilja är det inte riktigt säsong för just nu så jag tog den frysta, olivolja blev rapsolja och citron eller lime blev lime hos mig. En snabb googling på hur man egentligen angriper ett granatäpple blev nödvändig under tillagningen.
Receptet säger att den blir godare om den förbereds i förväg och jag håller verkligen med. Första dagen jag åt rätten var den verkligen inte särskilt rolig. Dag 2 och 3 däremot var det en helt annan sak, den var inte längre torr och smaklös. Jag är inte så förtjust i granatäpple på grund av alla kärnor så om jag gör detta recept igen kommer jag ha i något annat.

Vitlöksdoftande kronärtskocksröra: Receptet följdes nästan helt och hållet. Jag bytte paprikakryddan mot chilipulver. Röran blev förvånansvärt god.

Ugnsbakade minipaprikor med färskost: Ja, så var det ju det här med paprika. Det går ju inte an. Jag valde att istället för paprika fylla tomater. Jag hade fyra normalstora-stora tomater och fyllningen räckte då alldeles lagom. Istället för svarta oliver tog jag gröna. Mycket gott.

Frasiga ostrullar: Mynta är ingen favorit hos mig (därav så hoppade jag också över myntasåsen) så jag nöjde mig med lite mer fryst persilja. Jag köpte färsk filodeg, vet inte om den var bättre eller sämre än Allys frysta att hantera, jag bara körde på. Visst den sprack en hel del men jag skulle ju ändå äta allt själv... Mycket goda men en hel del blev över, går de att frysa? Liksom Ally fick jag filodeg över, här blir det paj imorgon.

Amanda
Jag lagade alla rätter förutom ostrullarna, då filodegen inte är så bra för mig. De verkar supergoda, så jag funderade på ifall jag skulle göra dem i alla fall, men en lite mindre sats. Fast isåfall skulle jag få jättemycket filodeg över, vilket kändes väldigt onödigt då jag egentligen inte kan äta det.

Tabbouleh med granatäpple: Jag gillar inte heller rå lök, så jag stekte upp den lite snabbt. Jag tyckte det funkade bra, jag slapp helt den råa löken-smaken. Precis som Jennie tog jag fryst persilja, däremot kollade jag inte upp hur mycket jag behövde innan jag handlade, så det blev lite mindre persilja än vad det stod i receptet. Jag lärde mig i julas hur man hanterar ett granatäpple, så det kändes bra att få nytta av den kunskapen igen! Jag tyckte nog granatäpplet var det bästa med tabboulehn, både smak- och utseendemässigt. Det såg så fint ut med de röda små kärnorna i! Resten av tabbloulehn var något tråkigare, men det berodde nog på att jag inte gjorde den så långt i förväg. Den mår nog bättre när den fått vila lite.

Vitlöksdoftande kronärtskocksröra: Den här rätten förvånade mig mest! Jag trodde inte jag gillade kronärtskocka speciellt mycket, men det här var riktigt gott. Det här kommer jag definitivt att göra igen!

Yoghurtsås med mynta: Här använde jag soygurt, eftersom det var det jag hade hemma. Jag blev lite besviken på den här såsen, men det kan nog bero på att kronärtskocksröran var så fantastiskt god. Det hade kanske blivit bättre med lite citron i, men den hade tagit slut.

Ugnsbakade minipaprikor med färskost: Jag kunde inte hitta tillräckligt små paprikor, så det fick bli stora för mig, så precis som Ally delade jag dem i fjärdedelar istället. Oliverna hoppade jag över. Jag var hemma hos Ally och åt hennes variant dagen efter hennes fest, och tyckte att de var supergoda. Jag hade i soltorkade tomater i mina, och det blev om möjligt ännu bättre!

En portion av det här innehöll 56 g kolhydrater, och till det tog jag 3 E insulin. Jag låg på 5.0 mmol/l innan maten, och 8.0 mmol/l efter.

Nästa vecka lagar vi ytterligare ett recept med plockmat då det blir dags för snittar, som du hittar på sida 143-145.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar