söndag 18 mars 2018

Vecka 11: Tacoburgare

Denna vecka lagar vi tacoburgare som finns på sida 108.

Burgare
3-4 dl kokta kidneybönor (1 burk)
4 msk tacokrydda
1 krm nymalen svartpeppar
300g fast tofu, naturell eller marinerad
3 dl krossade tortillachips, gärna med t.ex. ostsmak
4 msk vetemjöl
rapsolja att steka i

Tillbehör
1 rödlök
1-2 avokado
1 paprika
2 dl majs
en kruka sallat eller färsk spenat
2 dl gräddfil
1 liten vitlöksklyfta
4 hamburgerbröd

Ally
Den här veckan tyckte jag att receptet lät både spännande och ganska märkligt. Jag tyckte att det lät lite konstigt att ha krossade nachos i burgaren och även att ha lösa majskorn på. Dessutom så gillar jag inte tofu, jag har inte ätit det särskilt mycket men jag har inte tyckt om den i någon av rätterna jag har ätit. Den tofu som jag använde var marinerad och den luktade gräsligt! Jag var alltså extremt skeptisk till den här rätten under tiden jag lagade den.

Ännu en gång blev jag motbevisad och vi har inte ännu lagat ett recept från den här boken som inte varit gott! Det var supergott med tacokrydda och nachos. Även majsen tillförde mycket till burgaren (även om det trillade av en hel del majskorn). Detta var helt enkelt en mycket bra fredagsmiddag. Däremot blev det väldigt mycket burgarsmet över så vi åt samma rätt dagen efter. Sen hade vi fortfarande väldigt mycket kvar och gjorde en pastasås på resterna som vi sedan åt till middag - och lunch dagen efter det! Så i fyra dagar åt vi av den smeten och jag var rejält trött på den sista dagen. Därför kommer jag nog inte göra exakt den här igen, men tacoburgare kommer det nog bli i någon variant.


Jennie
Jag håller helt med Ally den här veckan, receptet är både märkligt och spännande. Tortillachips i burgaren? Knäppt.

I mina burgare använde jag naturell tofu och tortillachips med ostsmak. Tacokryddan fick den här gången bli färdigköpt (extra stark),  trots att det fanns ett recept på hemlagad tacokrydda i boken. Jag hade iofs haft mer spiskummin i min, inget socker och inte heller något lökpulver. Burgarna var oväntat lättgjorda och som utlovat i receptet höll de ihop ganska bra. Jag gjorde dem till sex burgare och alla förutom en höll ihop. Den sista skyller vi på min otålighet att bli färdig.

Tillbehören försökte jag följa någorlunda. Rödlöken fick ett vattenbad för att inte bli lika skarp. Avocadon var den här veckan mycket dyr och omogen/rutten, så jag fick klara mig med den frysta varianten. Den blev guacamole. Röd paprika går väl att byta ut mot tomat? De är också röda... Majsen behöll jag. Den enda salladen i butiken som såg fräsch ut var ruccola men det är också gott. Gräddfil är inte crème fraiche men det får väl gå ändå...

Jag kommer troligen laga någon variant på det här receptet igen. Konsistensen blev bra med tofu i burgaren och smaken var god. Hade jag inte haft extra stark tacokrydda så hade jag troligen tyckt att de var för smaklösa. Tortillachipsen var lite roliga att ha i men jag vet inte om jag kommer använda det nästa gång eller om det bara blir ströbröd, typ panko.

Amanda
Jag gillar både tacos och burgare, så den här kombinationen såg jag fram emot!

Redan i affären fick jag lite problem. Det fanns inte några fullkornshamburgerbröd, så jag fick köpa fullkornskorvbröd istället. När jag kom hem insåg jag att jag helt hade glömt köpa gräddfil. Jaja, tänkte jag, och använde crème fraiche istället, det är ju ändå godare.

Jag gillade verkligen tofun i burgarsmeten, det gjorde den verkligen enkel att forma! Fast jag gjorde nog lite stora burgare eftersom jag bara gjorde fyra stycken, och var nog lite slarvig när jag tryckte ihop dem, för de höll bara nästan ihop...
Tortillachipsen tyckte jag var supergoda i! Bäst var det första dagen då burgarna var nygjorda, för sen mjuknade chipsen. Fortfarande gott, men inte lika gott som när de var knapriga.

Jag hade lite problem med att äta burgarna. Jag vet inte om det berodde på
att jag hade så stora burgare, eller om det var för att jag hade korvbröd till, men det var mycket som trillade ur burgarna. Men det var i alla fall gott!

En portion innehöll 71 g kolhydrater. Till det tog jag 4 E insulin. Före maten låg mitt blodsocker på 5.4 mmol/l, och efter på 10.4 mmol/l. Jag borde alltså tagit lite mer insulin.

Nästa vecka lagar vi pasta rosso med vitlöksfrästa champinjoner som finns på sidan 37.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar