söndag 11 mars 2018

Vecka 10: Krämig blomkålssoppa med äppelpannkaka

Äntligen är det dags för att laga en soppa igen! Den här veckan lagar vi en krämig blomkålssoppa med äppelpannkaka och den hittar du på sida 72.

Blomkålssoppa
4 port
1 liten purjolök
1 stort blomkålshuvud eller 2 små (ca 700 g)
3 vitlöksklyftor
3 jordärtskockor
3 potatisar (gärna mjölig konsistens)
rapsolja att fräsa i
ca 1,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 dl grädde
nymalen peppar och lite salt
ev ärtskott att toppa med

Äppelpannkaka
4 port
3 dl rågsikt (ca 180 g)
2 krm salt
6 dl mjölk
3 ägg (4 om de är små)
1-2 äpplen (1 dl finrivna)
matfett att steka i

Till servering:
vispad grädde, kanel, socker och äppelklyftor

Jennie
Mmm soppa! Som många känner till så gillar jag verkligen soppa, lagar det minst en gång i veckan under hela året. Det var alltså med stor förtjusning jag handlade alla ingredienserna. Blomkål är gott.

Blomkålssoppa: Det började bra, och sen gick det mindre bra. Telefonen ringde så jag höll på att elda upp grönsakerna när jag bara skulle fräsa dem litegranna. Vatten hällde jag i, troligen alldeles för mycket eftersom jag tappade räkningen. När jag väl kom till delen där grädden skulle tillsättas upptäcker jag att grädden är sur. Jaha. Istället för grädde blev det mjölk och créme fraiche. Resultatet blev okej, tyvärr inte bättre än så. Om jag gör soppan igen ser jag till att ha färsk grädde hemma, tar bort jordärtskockorna, låter bli att bränna en del av purjolöken och snålar lite mer med vattnet. Då tror jag den blir god.

Äppelpannkaka: Vilka svårstekta otyg. Mitt bästa tips är att riva äpplet fint istället för att grovriva dem som jag gjorde. Grädde hade jag inte längre någon så pannkakorna serverades med kanel och socker. Gott!

Ally
Jag tyckte att det här receptet lät lite märkligt. Det låter som en huvudrätt och en efterrätt och inte som något som ska serveras tillsammans men jag bestämde mig för att följa receptet helt den här veckan.

Jag började med att hacka allt som skulle i soppan och låta det stå på låg värme och gjorde under tiden äppelpannkakorna. Det var tur att soppan skulle mixas slät för grönsakerna var ganska så rejält mjuka när mina pannkakor var klara. Jag funderade på vad skillnaden var mellan rågsikt och rågmjöl (som jag har hemma) men skrev ändå upp rågsikt på inköpslistan. Det fanns bara i tvåkilosförpackningar så jag är ändå glad över att det fanns skillnader från mjölet. Rågsikt är finmalet medan rågmjölet är grovt malet. Jag tyckte att rågsikten var väldigt god och kommer definitiv att hitta andra sätt att göra slut på de minst 1,8 kilo som finns kvar. Tänk vad mycket jag kommer att ha lärt mig efter att det här projektet är klart!

Blomkålssoppan: Det måste ha varit fel i vattenmängden på det här receptet (så Jennie kanske inte alls räknade fel) för soppan var alldeles för vattnig. Tyckte tyvärr att den var ganska så smaklös. Gillade smaken av jordärtskockorna trots att det egentligen inte är en favorit och ärtskotten var riktigt goda att ha i! Nästa gång får det bli mindre vatten så ska det nog bli riktigt bra. Soppan var faktiskt godare dagen efter i lunchlådan.

Äppelpannkakor: Precis som Jennie rev jag mitt äpple grovt och de var ganska så svårstekta. Smeten var dessutom rätt tjock och vattnet från äpplet gjorde att de smakade lite degigt inuti. Jag tyckte nog ändå att de var väldigt goda och är så glad över att jag lärt mig så många olika sorters pannkakor. Det betyder att jag kan äta pannkakor oftare i framtiden utan att tröttna!




Amanda
Jag och mamma lagade detta tillsammans när hon var på besök. Jag var lite fundersam till hur jag egentligen skulle göra med den här soppan, eftersom det skulle vara potatis i som dessutom skulle mixas. Potatis i sig är dåligt för mig, men mixad potatis är jättedåligt. Så potatisen behövde bytas ut. Sen var det jordärtskockor som jag var osäker på hur bra det egentligen var, men efter en snabb googling kom det fram att det var helt ok. Från början var planen att istället för potatis ha i lite zucchini, men när soppan väl lagades visade det sig att jag hade köpt ett väldigt stort blomkålshuvud, 1 kg istället för 700 g, så vi hoppade över det och körde bara på mer blomkål. Både jag och mamma tycker att det är gott när det är lite bitar i som ger lite tuggmotstånd, så vi mixade bara soppan lite snabbt. Det blev gott! Jag tyckte inte soppan blev för vattnig, vet inte om det var för att den inte var helt slätmixad eller för att den kokade lite längre än vad den skulle...

Och sen var det äppelpannkakorna. Där tyckte vi det räckte med en halv sats. Rågsikt innehåller som sagt en hel del vitt mjöl, så det bytte vi ut mot havremjöl och fullkornsdinkelmjöl. Jag försökte att finriva äpplet, men det blev mer som att pressa det, så jag övergick ganska snabbt till att grovriva det istället. Särskilt hela pannkakor blev det inte, men goda var dem! Till pannkakorna serverades äppelskivor och kanel.

En portion av det här innehåller ca 30-40 g kolhydrater (lite osäkert pga att pannkakorna inte var så hela). Jag tog 2E insulin. Före maten låg mitt blodsocker på 5.8 mmol/l, och efter på 7.4, så trots osäkerheten kring mängden kolhydrater blev det ändå rätt mängd insulin.


Nästa vecka lagar vi tacoburgarna från sidan 108!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar