4-6 portioner
1 morot
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
rapsolja att fräsa i
1,5 dl belugalinser
500g krossade tomater
2 dl créme fraiche
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk socker
1 msk balsamvinäger (kan uteslutas)
lite spiskummin
4 port spaghetti
salt och peppar
basilka eller oregano (färsk eller torkad)
Till servering
en parmesanost

Belugalinser köpte jag för några veckor sedan för att laga ett spännande recept som jag hittade i någon tidning eller var det kanske på internet? Jag minns inte vad jag skulle ha dem till så därför stod förpackningen oöppnad i skafferiet.
Receptet innehåller, förutom belugalinserna, ingredienser som jag brukar ha hemma. Om man inte har svarta linser så går det säkert bra med någon annan färg, se bara till att anpassa såsens koktid efter linsernas koktid. Jag uteslöt balsamvinägern och valde att ha i torkad oregano i såsen. Lite spiskummin är väl ingen mening så jag tog ganska mycket. Mixade ihop såsen i slutet.
Serverade såsen till pasta och parmesanost. Bra vardagsmat som jag kommer laga igen.

Jag lagade det här när mamma var på besök. Det skulle vara socker i den här såsen, men det tyckte jag var onödigt så jag hoppade över det. Jag hade heller inte med balsamsvinägern. Som alltid när det är en pastarätt så väljer jag fullkornspasta, den här gången i spaghettiform. Jag valde att inte mixa såsen i slutet, vilket ledde till kommentaren "Det ser ut som att det är jättemycket kryddpeppar i" från mamma. Vi tyckte båda att det blev väldigt gott ändå, och de omixade linserna gav lite tuggmotstånd.
En portion innehåller 72 g kolhydrater. Jag tog 3E insulin. Före maten låg jag på 4.9 mmol/l, och efter maten på 7.2 mmol/l.


Vi hade dock lite "parmesan" kvar i en påse och efter några tuggor blev jag omvänd. Detta var faktiskt mycket gott! Vi lagar ofta pasta med tomatsås och detta blev en trevlig omväxling. Även detta kommer jag att laga igen och vi har en ny regel i hemmet - att alltid har en parmesanost i kylen!
Jag tycker att det är väldigt spännande hur olika maten ser ut på våra bilder trots att vi har exakt samma ingredienser i såsen!
Nästa vecka lagar vi nötpasta med morot som finns på sidan 33
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar