söndag 11 februari 2018

Vecka 6: Bolognese på svarta linser

Den här veckan tar vi oss an en bolognese på svarta linser som finns på sidan 82 i boken.

4-6 portioner
1 morot
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
rapsolja att fräsa i
1,5 dl belugalinser
500g krossade tomater
2 dl créme fraiche
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk socker
1 msk balsamvinäger (kan uteslutas)
lite spiskummin
4 port spaghetti
salt och peppar
basilka eller oregano (färsk eller torkad)

Till servering
en parmesanost

Jennie
Belugalinser köpte jag för några veckor sedan för att laga ett spännande recept som jag hittade i någon tidning eller var det kanske på internet? Jag minns inte vad jag skulle ha dem till så därför stod förpackningen oöppnad i skafferiet.
Receptet innehåller, förutom belugalinserna, ingredienser som jag brukar ha hemma. Om man inte har svarta linser så går det säkert bra med någon annan färg, se bara till att anpassa såsens koktid efter linsernas koktid. Jag uteslöt balsamvinägern och valde att ha i torkad oregano i såsen. Lite spiskummin är väl ingen mening så jag tog ganska mycket. Mixade ihop såsen i slutet.
Serverade såsen till pasta och parmesanost. Bra vardagsmat som jag kommer laga igen.


Amanda
Jag lagade det här när mamma var på besök. Det skulle vara socker i den här såsen, men det tyckte jag var onödigt så jag hoppade över det. Jag hade heller inte med balsamsvinägern. Som alltid när det är en pastarätt så väljer jag fullkornspasta, den här gången i spaghettiform. Jag valde att inte mixa såsen i slutet, vilket ledde till kommentaren "Det ser ut som att det är jättemycket kryddpeppar i" från mamma. Vi tyckte båda att det blev väldigt gott ändå, och de omixade linserna gav lite tuggmotstånd.

En portion innehåller 72 g kolhydrater. Jag tog 3E insulin. Före maten låg jag på 4.9 mmol/l, och efter maten på 7.2 mmol/l.

Ally
"Den här maten är extremt lättlagad" tänkte jag och hällde ner alla ingredienser i en kastrull där de sedan skulle puttra i 25 minuter. Då satte vi oss i vardagsrummet för att göra en lista över vilken mat vi ska laga till vår inflyttningsfest. När vi återvände till köket efter 25 minuter hade såsen bränt fast i botten på kastrullen - rejält. Jag hällde snabbt över det obrända i en skål där jag mixade ihop såsen och hällde sedan tillbaka i en annan kastrull. Det luktade inte särskilt aptitligt i köket och dessutom tyckte jag att det såg ... ja rätt äckligt ut. Sedan insåg vi dessutom att vi hade glömt att köpa parmesan så mitt humör och mina förväntningar var inte på topp.

Vi hade dock lite "parmesan" kvar i en påse och efter några tuggor blev jag omvänd. Detta var faktiskt mycket gott! Vi lagar ofta pasta med tomatsås och detta blev en trevlig omväxling. Även detta kommer jag att laga igen och vi har en ny regel i hemmet - att alltid har en parmesanost i kylen!

Jag tycker att det är väldigt spännande hur olika maten ser ut på våra bilder trots att vi har exakt samma ingredienser i såsen!




Nästa vecka lagar vi nötpasta med morot som finns på sidan 33

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar