söndag 4 februari 2018

Vecka 5: 3 x pannkakor

Den här veckan ska vi testa att göra veganska pannkakor. I boken finns tre olika sorters pannkakor. Receptet finns på sidan 54.

Energipannkakor, ca 10 pannkakor
2,5 dl vetemjöl eller rågsikt
4 msk sojamjöl
1,5 krm salt
6 dl soja- eller havredryck
1 msk rapsolja
1 tsk bakpulver
olja eller mjölkfritt margarin

Mandelpannkakor, ca 10 pannkakor
3 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 krm salt
6 dl osötad mandeldryck
1 tsk bakpulver
olja eller mjölkfritt margarin

Havrepannkakor, ca 10 pannkakor
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1,5 krm salt
6 dl havredryck
1 tsk bakpulver
olja eller mjölkfritt margarin

Tillbehör: bär, fruktsallad, chokladsås, sylt, sojagrädde, bananslantar och jordnötssmör eller äppelbitar och kanel

Jennie
Alltså, jag trodde det var en middag vi skulle laga, inte en efterrätt. Servera pannkakorna med det ni brukar servera till. Chokladsås och jordnötssmör, hmpf. Jag valde att laga mandelpannkakor som en efterrätt och serverade därför med egen jordgubbssylt och vispad grädde. Mandelpannkakorna passade verkligen bra som en efterrätt, resultatet blev en pannkaka som smakade mandel (hör och häpna). Jag tror att det främst var mjölet som satte smak på pannkakorna och tänker därför testa att laga dem igen, med den sortens mjölk jag har hemma.

Ally
Jag började taktiskt med att göra havrepannkakor eftersom jag endast behövde köpa havremjölk då jag hade de andra ingredienserna hemma.
Vi kan väl också erkänna redan nu att vi vet om vilka recept vi ska laga några veckor i förväg - hur ska vi annars hinna med att laga flera sorters pannkakor? Jag började med en pannkaksbrunch.

För att göra havrepannkakorna ska alla torra ingredienser (utom bakpulvret) blandas med havremjölken och sedan stå och svälla i 20-30 min. Jag var väldigt skeptisk över hur tunn smeten var men lät den stå i 30 minuter. När tiden hade gått tyckte jag att den fortfarande var tunn och körde genom smeten med stavmixern för att göra den slät. Jag tror att detta var en superbra idé eftersom pannkakorna blev jättefina! Alla (utom den första såklart) blev perfekt gräddade och jämna. Dessutom smakar de nästan exakt som vanliga pannkakor, med bara en liten eftersmak av havre. Jag tror att jag har hittat en ny favorit som jag definitivt kommer att laga igen!

Jag åt mina med jordgubbar, grädde och kokos. Jimmy (min sambo) valde grädde och äppelmos.

Jennie
Som sagt tjuvstartar vi ibland med recepten vilket innebar att jag hann med ett till av recepten. Ally gillade havrepannkakorna och när Ady kom på besök passade vi på att testa dem också. Eftersom Ady är laktosintolerant så passade havremjölken extra bra.

Jag vet inte vad som hände. Det var länge sedan jag misslyckades så totalt med att steka pannkakor. Vi testade att göra som det stod i receptet men efter ungefär halva smeten mixade vi den som Ally hade gjort. Det gjorde att pannkakorna gick att steka lite bättre, med betoning på lite. Smaken var i alla fall god. Vi stekte pannkakorna i rapsolja, margarin eller smör hade kanske fungerat bättre? Vi åt pannkakorna med en fruktsallad.

Ally
Om jag trodde att havrepannkakorna var en ny favorit så blev mandelpannkakorna ännu bättre! Vi hittade inte osötad mandeldryck utan hade den sötade varianten så pannkakorna blev lite mer efterrätt. De var väldigt enkla att steka och all blev jättebra (även den första!). De var lite tjockare och liknade amerikanska pannkakor i konsistensen. Jag tror även att de var lite mer mättande för havrepannkakorna tog slut men mandelpannkakorna fick vi flera över av.

Till havrepannkakorna hade vi vispgrädde för att vi inte kunde hitta något veganskt alternativ men denna gången lyckades vi hitta sojagrädde. Det kändes som ett bra tillfälle att testa denna produkt som vi inte hade smakat förut. Sojagrädden var ganska svår att vispa och det tog lång tid innan den slutade att vara rinnig. När jag smakade på grädden som den var så tyckte jag inte alls om den men på pannkakorna tillsammans med allt annat så var den väldigt god. Även denna var dock sötad så det blev sött på sött.

Amanda
Jag testade att göra energipannkakorna, enligt beskrivningen lät det som att de skulle passa bäst för mig. Jag älskar pannkakor och åt det ofta när jag var yngre, men sen jag fick diabetes har jag inte kunnat äta vanliga pannkakor då de innehåller så mycket vitt mjöl. Jag hade från början tänkt göra pannkakorna med rågsikt som det stod i receptet, men det innehåller också mycket vitt mjöl. Att byta ut till bara rågmjöl har jag och mamma testat innan, och det blev inte så bra. Istället bytte jag ut rågsikten mot havremjöl. Pannkakorna var extremt svårstekta för mig, de ville inte alls hålla ihop, och blev dessutom lite brända (i receptet stod det att man skulle steka på hög värme för att de skulle hålla ihop bättre...). Ifall jag gör de här pannkakorna fler gånger kommer jag nog testa att ha ägg i ändå, både för att de ska hålla ihop bättre, och för att få i lite mer protein.

Till pannkakorna hade jag sojagrädde, blåbär, riven kokos och hackade hasselnötter. Jag åt också en macka innan, för jag vågade inte riktigt äta pannkakorna som en egen måltid. Den första pannkakan var god, men sen önskade jag att jag hade ätit mer riktig mat innan och inte bara en macka.

En portion pannkakor innehöll 27 g kolhydrater (med mackan blev det totalt 42), och till det tog jag 3E insulin. Före maten låg mitt blodsocker på 7.0 mmol/l, och efter på 5.3 mmol/l. Det hade alltså räckt med 2E insulin.

Nästa vecka kommer vi att laga Bolognese på svarta linser som du hittar på sida 82

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar