söndag 28 januari 2018

Vecka 4: Burgare på svarta bönor

Den här veckan lagar vi burgare på svarta bönor. Burgarna har en lång ingredienslista men ingen ost. Det här receptet saknar ost.

Ingredienser, 4 portioner
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk mald spiskummin
en nypa chiliflakes
rapsolja att steka i
3-4 dl kokta svarta bönor (en burk)
1 krm svartpeppar
2 krm salt
2 kokta potatisar (200 g)
1 dl hackade cashewnötter (kan uteslutas)
1 dl majs
1 ägg
1-2 dl panko (går att ersätta med vanligt ströbröd)

Dressing
2 avokador
1 dl gräddfil
örtsalt
lite vitlök

Till servering: 4 hamburgerbröd, 1-2 tomater, 1 rödlök, gröna blad

Ally och Amanda
Vi hade en tv-seriekväll hemma hos Ally och då passade det utmärkt att laga bönburgare eftersom detta inte riktigt är en maträtt som man vill laga till bara en eller två personer. Eftersom vi var fem personer som skulle äta så ökade vi lite på alla ingredienser i bönsmeten. När burgarna sedan hade legat en bra stund i stekpannan så såg de fortfarande väldigt mycket ut som smet i mitten så vi satte snabbt på ugnen och la in dem under tiden som vi stekte. Detta gjorde att de såg mycket mer ut som burgare.
Avokadoröran kryddade vi med salt, chili och paprika eftersom Ally inte är särskilt förtjust i örtsalt och därför inte vill köpa en burk.
Allt som allt blev det en väldigt lyckad rätt, om än ganska svåräten då vi kanske gjorde lite för tjocka burgare. Dessutom var de ganska kompakta och svåra att trycka ihop. Ett tips är därför att göra lite tunnare burgare. Det var gott med cashewnötter i och även majsen var ett bra inslag. Tyvärr glömde vi totalt bort att fotografera maten så ni får lita på att de var jättesnygga!

Kommerntarer från gäster:
CH: Den var ganska svår att äta med händerna men de flesta burgare är svåra att äta med kniv och gaffel - den här var exemplarisk.
Erfa: Det var mycket avokado men den var god ändå!

Jennie
Jag gillar vegetariska biffar och burgare. De kräver lite pyssel men går oftast bra att dubbla så att det blir lite lönt att laga. Bönbiffar brukar dessutom gå utmärkt att frysa med lite bakplåtspapper emellan så att det inte bara blir en klump (det misstaget har jag gjort många gånger...).
Receptet innehåller cashewnötter, vilket jag inte tål. Istället hade jag i solroskärnor. Ganska praktiskt eftersom jag inte ens behövde hacka dem. Ganska smidigt recept, förutom den kokta potatisen. Jag får lära mig planera så att jag kokar någon extra när jag väl kokar potatis. Löken och vitlöken stektes innan de tillsattes i smeten. Gott när man slipper de råa lökbitarna som det gärna blir i mitten annars.
Receptet var för fyra burgare, så jag gjorde fyra biffar. Precis som Ally och Amanda tycker jag att de blev för tjocka. Fick stekas länge innan de blev genomstekta. Resultatet blev gott, ett recept jag gärna lagar igen.


Nästa vecka kommer vi laga pannkakor av olika slag, sidan 54.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar