söndag 7 januari 2018

Vecka 1: Tomatsoppa med majs och ingefära

Först ut blir en av sopporna från boken. Receptet som slumpades fram finns på sidan 27 i Mera vego.

Ingredienser, 4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja att fräsa i
2 förpackningar krossade tomater (2x500g)
2-3 dl matlagningsgrädde
2 msk riven färsk ingefära
1 grönsaksbuljongtärning
1 nypa paprikapulver
3 dl majs
salt och peppar

Wasabikräm
1-2 dl kesella
en klick wasabi (eller riven pepparrot)

Till servering: bröd

Ally
Första veckan och vi startar med en klassiker: tomatsoppa!
Som relativt nyinflyttad upptäcker jag ständigt saker som jag inte har hemma (t.ex. soppslev och olivolja). Alltså har jag inte mycket hemma sedan innan när jag ska laga dessa recept men efter årets slut har jag säkert ett komplett skafferi.

Jag sprang runt hela affärens flera gånger för att hitta majs på tetra och wasabi. Tyvärr (eller inte när det kommer till wasabi) så gick jag bet på båda och köpte därför fryst majs och har bytt ut wasabin i kesellan mot chilipulver. Då jag inte kan äta färsk ingefära bytte jag ut denna mot en tesked torkad ingefära.

Detta recept var extremt lätt och snabblagat! Bortsett från en extremt gråtframkallande lök så stötte jag inte på några som helst komplikationer. Jag valde att mixa soppan slät och sedan hälla i majsen. Den torkade ingefäran smakade inte särskilt mycket, men min chilikesella gav ett rejält sting som passade riktigt bra tillsammans med sötman från majsen.

Jag kommer definitivt att laga soppan igen då det är en utmärkt vardagsmåltid.

Jennie
En soppa, starten på det här projektet kunde inte bli bättre. Jag älskar soppa. God och snabblagad, med ingredienser jag oftast har hemma. Jag håller med Ally, mycket bra vardagsmat.

Mitt största problem med soppan var ingefäran. Den var helt slut i affären så jag fick skjuta på soppkoket och handla igen dagen efter. Min soppa fick koka längre än i receptet och fick chilipulver istället för paprikapulver (varför ha paprika när det finns chili?). Serverade inte med kesella och wasabi utan hade vanlig crème fraiche, utan kryddning. Mycket gott!

Amanda
Fantastiskt nog så börjar vi med ett recept där jag inte behöver byta ut någonting! För att fira det tänkte jag faktiskt följa receptet helt. Från början funderade jag på att, precis som Jennie, byta ut wasabikesellan mot crème fraiche, men det slutade alltså med att jag inte gjorde det. Det visade sig senare att jag inte tycker om wasabi. Själva soppan däremot var väldigt god. Tomatsoppor är mina favoritsoppor, och det här var helt klart en bra variant. Jag gillade majsen i, men är lite tveksam till mängden ingefära. Och i framtiden kommer jag att hålla mig till crème fraiche, och inte hålla på med någon wasabikesella.

En portion innehåller 33 g kolhydrater. Jag tog 2E insulin till det. Före maten låg mitt blodsocker på 5.8 mmol/l, och efter på 7.3 mmol/l. Helt perfekt!


Nästa vecka lagar vi grön carbonara (sidan 20).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar