söndag 14 januari 2018

Vecka 2: Grön carbonara

Den här veckan är det dags att laga en vegetarisk version av pasta carbonara, med gröna grönsaker istället för bacon. Receptet hittar ni på sidan 20.

Ingredienser, 4 portioner
tagliatelle för 4 personer
1 liter gröna grönsaker (t ex 1 broccoli, 1 knippe sparris, 1 näve sockerärter, 1 avokado)
2 dl riven parmesan
3 äggulor
1-2 dl matlagningsgrädde
1 dl persilja
salt och peppar
saft av en citron
ev fler äggulor till serveringen

Ally & Amanda
Denna vecka lagade vi mat tillsammans när vi ändå träffades för sy klänningar. Vi handlade på vägen hem i en ganska liten, men ändå rätt välsorterad mataffär.

Vi valde gröna grönsaker genom att helt enkelt köpa de som fanns där vi handlade. Det blev: haricot verts, sojabönor, spenat och avokado. Baserat på vilka grönsaker vi valde så stekte vi dem istället för att koka dem (avokadon blandade vi i i slutet utan att steka den) annars har vi följt receptet till punkt och pricka!

Att följa receptet var dock inte det allra bästa då vi började med att koka pastan. Fullkornspastan (diabetessäker) tog 9 minuter innan den var klar och detta var inte ens i närheten av tillräckligt med tid för att dela och steka grönsakerna, riva parmesan och knäcka ägg. Alltså blev det väldigt stressat.

Roligast var att blanda äggulor med parmesan innan denna klump blandades ner i pastan. Det såg ut som att det inte skulle fungera, men blev bra tillslut när klumpen smälte och späddes ut med matlagningsgrädde.

Vet inte riktigt om vi skulle kalla detta för en carbonara då vi saknade både crunch från stekt bacon och smaken av vitlök. Vi kom överens om att när vi lagar detta igen så kommer vi att ta bort persiljan (som inte riktigt märktes av) och lägga till vitlök. Allt som allt var det en väldigt god maträtt, bara se till att inte börja med pastan direkt!

Jennie
Det bästa med att Ally och Amanda redan lagat receptet är att jag kunde lära sig av deras misstag. Jag la till vitlök, det lät som en utmärkt idé, och stekte vissa av mina grönsaker. Mina grönsaker blev zucchini, grönkål och haricot verts. Pastan började jag koka när grönsakerna nästan var klara. Det var extrapris i affären så det blev färsk tagliatelle den här gången.

Resultatet blev bra, med vitlök och lite tuggmotstånd (från grönkålen). Jag gillar recept som är lite svävande på mängden grädde, bara att hälla utan att mäta och ändå hävda bestämt att jag följde ju bara receptet. Gott att äta när pastan var nyblandad, men tyvärr inte den bästa lunchlådan att värma dagen efter.

Ally
Jag vill bara påpeka att jag hällde på en rejäl skvätt med mjölk innan jag värmde min lunchlåda dagen efter och det fungerade alldeles utmärkt!


Amanda
Jag bestämde mig för att laga carbonaran en gång till, för att ordentligt kunna mäta och räkna allt med kolhydrater och blodsocker. Den här gången blev det med broccoli, sockerärter och spenat. Jag hade velat ha avokado också eftersom jag tyckte det var så gott sist, men i affären fanns det bara att välja mellan antingen stenhårda eller halvruttna avokadoer. Jag tog också bort persiljan och la till vitlök, precis som jag och Ally diskuterade sist, och det blev supergott! När det var dags att blanda ihop parmesan-ägg-smeten med pastan såg jag framför mig den stora klumpen från när jag och Ally lagade detta tidigare, så istället klickade jag i smeten i mindre klickar. Osten smälte i stort sett direkt då, så det gick snabbare att blanda ihop.

Här innehöll en portion 61.5 g kolhydrater, vilket jag tog 4E insulin för. Före maten låg jag på 5.3 mmol/l, och efter på 6.8 mmol/l.

Nästa vecka ska vi mixa mellanmålet. Recepten hittar ni på sidan 137.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar