
Marängbottnar
4 äggvitor
2 dl socker
1 tsk ättikssprit
1 msk majsstärkelse
smör till bakplåtspappret
Sås
3 passionsfrukter
3 msk lemoncurd
Topping t.ex.
2-3 dl vispad grädde
bär
frukt
strössel
nötter
godis
Jennie
Mmm, kaka! För en gångs skull kan jag stolt säga att jag har följt receptet. Jag har inte bytt ut en enda ingrediens. Som topping valde jag vispgrädde och jordgubbar. Det gäller att passa på innan jordgubbarna tar slut för säsongen.
I min ugn blev marängen klar betydligt fortare än vad som angavs i receptet. Efter en timme hade de fått så mycket färg att jag stängde av ugnen och lät bottnarna stå kvar över natten. För att vara riktigt bra tycker jag att pavlovan ska vara lite seg i mitten, det blev tyvärr inte mina bottnar. Såsen skulle vara lite syrlig för att väga upp sötman från marängen men enligt mig var den inte tillräckligt syrlig. Marängen är alldeles för söt. Pavlovan blev god men jag har ätit bättre.

Jag hade kalas i helgen, ett perfekt tillfälle för att laga detta! En snabb googling sa att man kunde göra sockerfria maränger genom att bara byta ut sockret mot sötströ. Perfekt, lagom avancerat. Eftersom det kom veganer på kalaset så delade jag upp satsen, jag
gjorde hälften vegansk med socker, och hälften sockerfri med ägg. Så för de veganska marängerna bytte jag ut varje ägg mot 3 msk kikärtsspad, och för de sockerfria bytte jag ut allt socker mot sötströ. Precis som för Jennie var tiden som stod i boken för lång för mina maränger. De blev inte brända, men välgräddade.

Till marängerna hade jag allt möjligt, eftersom det var kalas och jag ville att folk skulle ha mycket att välja mellan. Jag gjorde dels såsen på lemoncurd och passionsfrukt, men ställde också fram passionsfrukt för de som inte ville ha någon lemoncurd, och bara lemoncurd för de som inte vill ha passionsfrukt. Kiwi, ananas, jordgubbar, hallon, blåbär och vattenmelon, och så vispgrädde och sojagrädde.
En maräng hade 17 g kolhydrater, men hur mycket det blev med topping vet jag inte. Jag åt ju dessutom mer fika, så någon närmare diabetesundersökning utgår den här veckan.

Jag gjorde en halv omgång maränger och eftersom min sambo bara åt en så blev det fem små pavlovor till mig! Mina maränger blev lagom sega i mitten och lemon curd/passionssåsen blev rejält syrlig så jag var väldigt nöjd. Jag serverade dem med vispad grädde, hallon och björnbär. Men jag tror att även mina maränger hade mått ganska bra av att vara i ugnen lite kortare tid.
Förutom att det tog lång tid att grädda marängerna (och att de skulle stå i ugnen över natten) så var det enkelt att göra och ett bra tips till efterrätt under sommaren.
Nästa vecka blir det ytterligare en somrig sallad, nämligen melonsalladen på sida 58.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar