söndag 17 juni 2018

Vecka 24: Pad thai med krispig tofu

Denna vecka har vi lagat pad thai med krispig tofu som finns på sidan 125 i boken.

4 port
4 msk japansk sojasås
saften av 1-2 limefrukter (totalt 2-3 msk)
2 msk socker
2 dl jordnötter
3 morötter
ca 7 stänger vårlök
3 klyftor vitlök
rapsolja
en ask färska böngroddar
200 g breda risnudlar
3 ägg
0,75 dl maizena (alt potatismjöl)
0,5 tsk chiliflingor
0,5 tsk salt
300 g fast tofu

Gott till
mer lime, jordnötter, sojasås, chili och koriander

Jimmy
Då samtliga skriftställare som kreerar och kurerar denna blogg befinner sig på Öland och förkovrar och förströr sig i konsthantverkets ädla konst så har uppgiften tillfallit mig att författa denna skrift.

Jag lagade den här rätten till mig själv en fredag kväll. Lite lagom lyxigt sådär. Jag är ett stort fan av både pad thai som rätt och av nudlar i allmänhet.
Min vana trogen så tog jag god tid på mig i köket. Hade Ally varit hemma så hade hon fått spader. Skämt åsido, jag är ganska långsam när det kommer till matlagning. En blandning utav försiktighet och en benägenhet att lätt bli distraherad antar jag.

Efter tre separata besök, under tre separata dagar, i mataffären närmst jobbet var samtliga ingredienser inhandlade (förutom en, men strunt samma).
När jag slog upp receptet i boken blev jag lite överrumplad. Det såg ut att vara ganska många steg men jag blev snart varse att så krångligt var det faktiskt inte.
Vad jag kan minnas följde jag receptet till punkt och pricka, förutom två saker.

  1. Jag använde chilipulver istället för färsk chili (det var denna ingrediens jag inte inhandlade).
  2. Hade all "vårlök" i woken och sparade inte lite grand till garnering. För den som undrar över citationstecknen så syftar de bara på det faktum att vårlök är en oätlig blomma. Författarna till kokboken har med största sannolikhet trillat i samma fälla som de flesta och kallat salladslök för vårlök då de tänkt på engelskans spring onion. Lätt hänt. Jag använde alltså salladslök och inte den lilla, gula blomman.


Receptets tofustekartips (säg det fem gånger snabbt) fungerade ganska bra tycker jag. Men då jag inte lagat några av de tidigare tofurecepten som publicerats här så vet jag inte hur tillvägagångssättet varit där. Jag blev hur som helst rätt så nöjd med min tofu.

Avslutningsvis, en väldigt god rätt. Den kommer att lägga sig fint runt hjärtat.
Till min pad thai drack jag en äppelcider med flädersmak. Alkoholfri så klart!


Nästa vecka kommer vi att laga jordgubbssalladen från sida 22 i boken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar