
1 kg delikatesspotatis
1 knippe grön sparris (250g)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
rapsolja att steka i
8 marinerade soltorkade tomater
150 g färskost
färsk oregano
salt och peppar
2 smördegsplattor
Tryffelsås
2 schalottenlökar
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
1-2 tsk grönsaksfond eller 0,5 grönsaksbuljongtärning
tryffelolja eller tryffelcrème efter smak
Till servering
sallad och bröd
Jennie
Det här receptet innehåller många goda saker, tyvärr också ganska mycket som jag inte hade hemma. Det fick alltså bli en tur till affären. Tryffelolja eller tryffelcrème var jag inte så sugen på att köpa hem (när ska jag använda den?) men vad gör man inte för bloggen. Jag hittade tryffelolja och köpte den. Enligt förpackningen bör den förbrukas inom 30 dagar men förvarar man den kallt så borde den hålla längre.

Delikatesspotatisen var färdigtvättad i påsen så den var lätt att förbereda. För att kunna skiva den var jag tvungen att vänta tills den hade svalnat så jag passade på att förbereda resten av fyllningen. Den skivade potatisen skulle sedan läggas i en form, resten av fyllningen ovanpå/mellan potatisen och sedan smördeg. Efter gräddningen skulle pajen vändas på. Jag gjorde min i en springform, ingenting fastnade och sidorna gick att ta bort inför vändningen. Helt klart något jag rekommenderar.
När jag skulle servera pajen insåg jag ett problem, den är helt omöjlig att skära upp och servera på ett snyggt sätt. Min tallrik såg mest ut som en hög med potatis. Såsen såg inte heller så god ut, kanske jag borde ha finhackat löken bättre. Smaken däremot var god, både på potatispajen och såsen. Jag kan tänka mig att laga det här igen! Kanske en rätt som fungerar att göra med nypotatis och servera på ett somrigt buffébord? Kan också tillägga att rätten fungerade förvånansvärt bra att värma som matlåda dagen efter.

Jag såg inte fram emot att laga det här. En paj med potatis som huvudingrediens låter inte som det funkar så bra för mig...

Jag gjorde lite justeringar i receptet. Jag använde nypotatis, och minskade på mängden rejält (400 g istället för 1 kg), tog bort sparrisen (eftersom jag inte gillar sparris), och la istället till spenat, broccoli och färska tomater. Jag funderade på ifall jag skulle byta ut smördegen mot en fullkornspajdeg, men kom fram till att det skulle bli en helt annan paj då.
Resultatet blev väldigt bra! Det kändes som det fortfarande väldigt mycket potatis, men det var nog lite för att jag inte hade tillräckligt mycket av de andra grönsakerna i. Mina föräldrar var nöjda, mamma gillade speciellt tryffelsåsen, och de kom med kommentarer som "Det är som pizza med potatis" och "Det ser ut som en rätt som skulle kunna vara med i en bok betitlad 'Bjudmat'".
En portion innehåller 39 g kolhydrater. Jag tog 4E insulin. Föra maten låg jag på 5.2, och efter på 7.5.
Nästa vecka lagar vi pad thai med krispig tofu på sidan 125.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar