söndag 27 maj 2018

Vecka 21: Vegetariska dumplings med glasnudelsallad

Eftersom veckans recept kändes som ett stort projekt så valde vi att laga det tillsammans när vi sågs för några veckor sedan.

Dippsås med chili och jordnöt
2 msk jordnötssmör
1 dl gräddfil
2 msk sweet chilisås
1 msk japansk sojasås

Dippsås med plommon och ingefära
125 g katrinplommonpuré
1 msk japansk sojasås
1-2 krm torkad ingefära

Glasnudelsallad
100 g glasnudlar
3 msk japansk sojasås
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
1,5 msk saft från lime
150 g sockerärtor
1 paprika
4 dl strimlad spetskål eller vitkål

Dumplings
1 lök
2 vitlöksklyftor
1-2 msk hackad färsk ingefära
1 morot
1 paprika
1 aubergine
2 dl sojabönor
2 dl finstrimlad grönkål, svartkål eller vitkål
rapsolja att steka i
2 msk ljus japansk sojasås
30-40 tinade dumplingsrundlar, wontonplattor

Jennie
Oj, vilken lång ingredienslista. Receptets första steg är att göra dippsåserna. Dippsåserna fungerar inte så bra för oss, den första innehåller jordnötter (som inte jag kan äta) och den andra katrinplommonpuré (som inte Amanda kan äta) och ingefära (som inte Ally kan äta). Den första dippsåsen tog vi bort jordnötterna ur men gjorde resten som den skulle vara. Den andra dippsåsen strök vi och ersatte med limeaioli (från den friterade avokadon på sidan 133).

Därefter var det dags att göra nudelsalladen och dumplingsen. Eftersom vi var så många kunde vi göra båda delarna samtidigt. I nudelsalladen ersatte vi glasnudlarna mot sjögräsnudlar och tog bort paprikan. Dumplingsen skulle göras med färdiga dumplingsrundlar som skulle finnas i frysdisken. Det fanns inte att hitta i affären vi handlade i så vi bestämde oss att göra egen deg. Receptet innehöll vetemjöl så det bytte vi ut till fullkornsdinkel. Degen fungerade oväntat bra att göra själv och när vi väl fått tag på en kavel gick det ganska bra att kavla ut dem. Det gick inte att göra dem så tunna på grund av fullkornsmjölet men det gjorde inget. Ur fyllningen tog vi bort ingefära och paprika och ersatte med zucchini.

Jag tycker att dumplingsen blev goda. Fyllningen smakade ungefär som den i vårrullar. Dippsåserna blev helt okej även om jag tror att den som skulle ha innehållit jordnötter hade blivit bättre med jordnötter. När det kommer till nudelsalladen så måste jag säga att sjögräsnudlar inte är någon favorit. De både ser ut och har samma konsistens som plast. Som sammanfattning så kan jag tänka mig att göra vegetariska dumplings igen, men då med andra tillbehör.

Ally
Det här var extremt mycket jobb för en rätt som var ... helt ok. Jag menar verkligen extremt mycket jobb. Vi var tre personer och det tog ändå en halv evighet att röra ihop allting. Det enda som var gott på riktigt var fyllningen i dumplingarna. Vill du ha dumplings så finns det många restauranger som gör det jättebra för det är ovärt att göra hemma, precis som med wienerbröd!

Nästa vecka lagar vi mangowraps med avokado på sidan 35.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar