söndag 12 augusti 2018

Vecka 32: Falafel med couscouspilaff

Den här veckan har vi lagat falafel med couscouspilaff från sida 64 i boken.

4 portioner
Falafelbollar
500 g gula, torkade ärter eller samma mängd torkade kikärter
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
2 tsk torkad koriander
1 tsk paprikakrydda
en knivsudd chili
1 tsk salt
en kruka färsk persilja
saften av en halv citron
rapsolja

Couscouspilaff
0.5 l finstrimlade grönsaker, tex sockerärter, paprika och lök (alt fryst blandning)
2 msk olivolja
4 dl couscous
2 krm salt
4 dl vatten

Till serveringen
tex slät tzatziki


Amanda och Jennie
Det här var ytterligare en maträtt vi lagade när Jennie var och hälsade på Amanda. I receptet stod det att man skulle använda 500 g gula, torkade ärtor, så det gjorde vi. Vilket innebar att en portion skulle innehålla 125 g. Det är väldigt mycket, men det tänkte vi inte på innan vi började. Resultatet blev orimliga mångder falafel, vilket gjorde att det tog också väldigt lång tid att forma och steka falafeln. Det blev ganska gott ändå, men det hade nog varit godare ifall vi hade använt kikärtor istället, och kanske kryddat lite mer.

Till couscouspilaffen hade vi fullkornscouscous, och som grönsaker hade vi zucchini, sockerärter, broccoli och majs, och bredvid hade vi spenat. Väldigt mycket grönt, och väldigt gott!

I boken föreslog de att man skulle servera tzatziki till, men gurkorna var inte så fina så istället blandade vi i vitlök i creme fraiche och serverade det till.

Ifall man åt en portion med väldigt mycket falafel (men ändå inte lika mycket falafel som boken tyckte att en portion var) innehöll den 81 g kolhydrater. Före maten låg Amandas blodsocker på 3.9, och efter på 6.1.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar