söndag 25 februari 2018

Vecka 8: Meze

Denna vecka lagar vi meze, som finns på sida 118-120 i boken. Så den här veckan finns det massa små recept att välja mellan. För Ally som inte äter konserver blir detta en lite utmanande vecka!

Tabbouleh med granatäpple
4 port
2 dl bulgur
4 dl vatten eller tomatjuice + 1krm salt
1 lök
1 vitlöksklyfta
ca 5 dl fint skuren bladpersilja
saften av en citron eller två lime
0,5 dl olivolja
1 granatäpple
salt och peppar

Vitlöksdoftande kronärtskocksröra
1 burk konserverade kronärtskockor
2 vitlöksklyftor
2 dl kokta/konserverade stora vita bönor
0,5 dl olivolja
salt och peppar
paprikakrydda
saft av en citron

Yoghurtsås med mynta
2 dl tjock yoghurt (10% fett)
2-3 msk finskuren mynta
salt och peppar
ev saft av en citron och olivolja

Ugnsbakade minipaprikor med färskost, ca 8 st
1 dl marinerade soltorkade tomater
1 dl svarta oliver
1 vitlöksklyfta
200 g naturell färskost
1-2 tsk timjan (torkad)
0,5 krm vitpeppar
4-5 små färgglada paprikor

Frasiga ostrullar, 16 st
300 g fetaost
0,5 dl hackad färsk mynta
0,5 dl hackad färsk persilja
2 krm vitpeppar
ev en knivsudd chili
16 filodegsblad (25 x 35 cm)
olivolja att pensla med

Ally
Eftersom vi denna vecka skulle laga meze och nästa vecka ska laga snittar så bestämde jag mig för att det var dags för att ställa till med fest! Genom att laga fyra av denna veckas recept och fyra av nästa veckas recept lyckades jag få ihop en rejäl buffé.
Eftersom jag har alla mina släktingar i Skåne men min sambos släktingar bor i närheten så var det hans föräldrar och morföräldrar som kom över på middag. Vi hade planerat i förväg och handlat i omgångar. Planen var att förbereda en del dagen innan och sedan skulle jag sluta lite tidigare från jobbet för att laga det sista samma dag. Dock fick jag en plats på en kurs med jobbet då min chef fick lämna återbud och skulle komma hem mycket senare än väntat - alltså lagade jag alla
åtta (!) rätterna dagen innan och även om det var (mestadels) roligt så är det ingenting jag rekommenderar.

Jag kommer att skriva om de fyra meze-rätterna den här veckan och fortsätta med snittarna nästa vecka.

Tabbouleh: Detta var den rätten jag själv var mest skeptiskt till då jag inte alls tycker om rå lök. Av mina kollega som är från Libanon fick jag tipset att hacka löken i väldigt små bitar och blanda den med peppar först innan jag rörde ner resten. Jag hällde även ner oljan tillsammans med löken och lät den stå medan jag kokade bulgur. Mitt första granatäpple var helt svart inuti och hamnade i soporna. Precis innan gästerna kom rörde jag ner saft från citron och lime samt kärnorna från det nya och friska granatäpplet.
Resultatet blev mycket bra, även om det smakade lite för mycket lök för min smak så tyckte jag att det var gott med granatäpple i.

Yoghurtsås med mynta: Yoghurtsåsen var både enkel att göra och var god tillsammans med tabboulehn. Skålen var skrapad tom efter måltiden så den uppskattades av samtliga.

Ugnsbakade minipaprikor: Då mina paprikor inte var tillräckligt små delade jag dem i fjärdedelar istället. Detta receptet ändrade jag en hel del då jag tog bort både oliver och soltorkade tomater. Däremot la jag till färska tomater samt blandade ut med lite av yoghurten jag använt till såsen - detta bara för att det skulle räcka till fler. Dessa blev en snabb favorit som jag faktiskt rörde ihop fler av dagen efter när vi fick besök.

Frasiga ostrullar: till ostrullarna följde jag receptet till punkt och pricka! Blev ofattbart irriterad på den sköra filodegen men det var definitivt värt det i slutänden. Dessa var min favorit och jag kommer säkert att stå och svära med filodeg igen då de var otroligt goda. Däremot fanns det bara en stor förpackning filodeg och vi var tvungna att tina hela förpackningen och har massor över i kylen. Till helgen blir det kanske apfelstrudel!




Jennie
Veckans projekt var en hel massa mat som vi angrep på olika sätt. Ally ordnade fest, jag lagade några recept åt gången.

Tabbouleh med granatäpple: Först ut blev tabbouleh tillsammans med kronärtskocksröran. Tabbouleh innehöll 1 lök och 1 vitlöksklyfta men den här veckan var jag inte sugen på rå lök, jag tog istället två stora vitlöksklyftor. Persilja är det inte riktigt säsong för just nu så jag tog den frysta, olivolja blev rapsolja och citron eller lime blev lime hos mig. En snabb googling på hur man egentligen angriper ett granatäpple blev nödvändig under tillagningen.
Receptet säger att den blir godare om den förbereds i förväg och jag håller verkligen med. Första dagen jag åt rätten var den verkligen inte särskilt rolig. Dag 2 och 3 däremot var det en helt annan sak, den var inte längre torr och smaklös. Jag är inte så förtjust i granatäpple på grund av alla kärnor så om jag gör detta recept igen kommer jag ha i något annat.

Vitlöksdoftande kronärtskocksröra: Receptet följdes nästan helt och hållet. Jag bytte paprikakryddan mot chilipulver. Röran blev förvånansvärt god.

Ugnsbakade minipaprikor med färskost: Ja, så var det ju det här med paprika. Det går ju inte an. Jag valde att istället för paprika fylla tomater. Jag hade fyra normalstora-stora tomater och fyllningen räckte då alldeles lagom. Istället för svarta oliver tog jag gröna. Mycket gott.

Frasiga ostrullar: Mynta är ingen favorit hos mig (därav så hoppade jag också över myntasåsen) så jag nöjde mig med lite mer fryst persilja. Jag köpte färsk filodeg, vet inte om den var bättre eller sämre än Allys frysta att hantera, jag bara körde på. Visst den sprack en hel del men jag skulle ju ändå äta allt själv... Mycket goda men en hel del blev över, går de att frysa? Liksom Ally fick jag filodeg över, här blir det paj imorgon.

Amanda
Jag lagade alla rätter förutom ostrullarna, då filodegen inte är så bra för mig. De verkar supergoda, så jag funderade på ifall jag skulle göra dem i alla fall, men en lite mindre sats. Fast isåfall skulle jag få jättemycket filodeg över, vilket kändes väldigt onödigt då jag egentligen inte kan äta det.

Tabbouleh med granatäpple: Jag gillar inte heller rå lök, så jag stekte upp den lite snabbt. Jag tyckte det funkade bra, jag slapp helt den råa löken-smaken. Precis som Jennie tog jag fryst persilja, däremot kollade jag inte upp hur mycket jag behövde innan jag handlade, så det blev lite mindre persilja än vad det stod i receptet. Jag lärde mig i julas hur man hanterar ett granatäpple, så det kändes bra att få nytta av den kunskapen igen! Jag tyckte nog granatäpplet var det bästa med tabboulehn, både smak- och utseendemässigt. Det såg så fint ut med de röda små kärnorna i! Resten av tabbloulehn var något tråkigare, men det berodde nog på att jag inte gjorde den så långt i förväg. Den mår nog bättre när den fått vila lite.

Vitlöksdoftande kronärtskocksröra: Den här rätten förvånade mig mest! Jag trodde inte jag gillade kronärtskocka speciellt mycket, men det här var riktigt gott. Det här kommer jag definitivt att göra igen!

Yoghurtsås med mynta: Här använde jag soygurt, eftersom det var det jag hade hemma. Jag blev lite besviken på den här såsen, men det kan nog bero på att kronärtskocksröran var så fantastiskt god. Det hade kanske blivit bättre med lite citron i, men den hade tagit slut.

Ugnsbakade minipaprikor med färskost: Jag kunde inte hitta tillräckligt små paprikor, så det fick bli stora för mig, så precis som Ally delade jag dem i fjärdedelar istället. Oliverna hoppade jag över. Jag var hemma hos Ally och åt hennes variant dagen efter hennes fest, och tyckte att de var supergoda. Jag hade i soltorkade tomater i mina, och det blev om möjligt ännu bättre!

En portion av det här innehöll 56 g kolhydrater, och till det tog jag 3 E insulin. Jag låg på 5.0 mmol/l innan maten, och 8.0 mmol/l efter.

Nästa vecka lagar vi ytterligare ett recept med plockmat då det blir dags för snittar, som du hittar på sida 143-145.

söndag 18 februari 2018

Vecka 7: Nötpasta med morot

Denna vecka har det blivit dags för nötpasta med morot som finns på sida 33. Spännande med det första nötreceptet eftersom Jennie inte kan äta nötter och måste hitta på något att byta ut dem mot.

4 portioner
3 morötter
1 gul lök
1 dl hasselnötter (minst)
rapsolja att steka i
pasta för 4 personer
2 dl smaksatt créme fraiche (tomat/basilka är väldigt god till)
ev lite mjölk att späda med
salt och peppar


Ally och Amanda
När vi träffas passar vi såklart på att laga ett av dessa recepten tillsammans. Vi hoppas att kunna laga flera recept även tillsammans med Jennie under årets gång.

Denna vecka var det dags för nötpasta med morot. Eftersom Ally handlade i den lilla närbutiken som ligger bredvid hennes jobb vad det bra med ett recept med få konstiga ingrediensen men de har ett väldigt begränsat utbud. Det fanns inga hasselnötter bland de andra nötterna men på snackshyllan hittades dyra, turkiska, rostade hasselnötter. Eftersom det sedan visade sig att hasselnötterna ändå skulle rostas i receptet så passade detta utmärkt. (Vem läser receptet i förväg?)

Bland smaksatt créme fraiche fanns det två smaker att välja mellan: chili och ingefära eller parmesan och vitlök. Valet var därför enkelt - parmesan och vitlök så klart!

Vi var lite nervösa över att det skulle smaka rå lök, eftersom lök och morot skulle fräsas men såg till att göra detta extra länge. När vi rev morot och lök i matberedaren blev dessa kanske lite för stora bitar men resultatet blev ändå mycket bra. Lite extra riven parmesan på toppen och detta var ytterligare ett gott recept. Finns det något dåligt recept i den här boken?

Jennie
Nötpasta ja, passar mig perfekt. Min standardlösning på nötproblemet är olika sorters frön och så också denna gång. Jag bytte 1 dl hasselnötter mot 1/4 sesamfrön och 3/4 solrosfrön. Sesamfrön smakar ganska mycket, speciellt när de rostas, och kan lätt ta över en rätt. Jag tycker att fördelningen blev lagom. När fröna ska rostas får man ta det lite försiktigt, de bränns lätt.

Jag köpte tomat och basilika-créme fraiche precis som de föreslog i boken och spädde med lite mjölk. Jag skulle vilja påstå att förutom att jag bytte ut nötterna så följde jag receptet, vilket är lite ovanligt för mig.

Receptet var lättlagat och smaken blev god, jag lagar gärna den här såsen igen. Jag vet inte om den smaksatta créme fraichen gjorde så stor skillnad, nästa gång provar jag med en vanlig créme fraiche. Det har jag alltid hemma.

Nästa vecka lagar vi meze från sidan 118-120

söndag 11 februari 2018

Vecka 6: Bolognese på svarta linser

Den här veckan tar vi oss an en bolognese på svarta linser som finns på sidan 82 i boken.

4-6 portioner
1 morot
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
rapsolja att fräsa i
1,5 dl belugalinser
500g krossade tomater
2 dl créme fraiche
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk socker
1 msk balsamvinäger (kan uteslutas)
lite spiskummin
4 port spaghetti
salt och peppar
basilka eller oregano (färsk eller torkad)

Till servering
en parmesanost

Jennie
Belugalinser köpte jag för några veckor sedan för att laga ett spännande recept som jag hittade i någon tidning eller var det kanske på internet? Jag minns inte vad jag skulle ha dem till så därför stod förpackningen oöppnad i skafferiet.
Receptet innehåller, förutom belugalinserna, ingredienser som jag brukar ha hemma. Om man inte har svarta linser så går det säkert bra med någon annan färg, se bara till att anpassa såsens koktid efter linsernas koktid. Jag uteslöt balsamvinägern och valde att ha i torkad oregano i såsen. Lite spiskummin är väl ingen mening så jag tog ganska mycket. Mixade ihop såsen i slutet.
Serverade såsen till pasta och parmesanost. Bra vardagsmat som jag kommer laga igen.


Amanda
Jag lagade det här när mamma var på besök. Det skulle vara socker i den här såsen, men det tyckte jag var onödigt så jag hoppade över det. Jag hade heller inte med balsamsvinägern. Som alltid när det är en pastarätt så väljer jag fullkornspasta, den här gången i spaghettiform. Jag valde att inte mixa såsen i slutet, vilket ledde till kommentaren "Det ser ut som att det är jättemycket kryddpeppar i" från mamma. Vi tyckte båda att det blev väldigt gott ändå, och de omixade linserna gav lite tuggmotstånd.

En portion innehåller 72 g kolhydrater. Jag tog 3E insulin. Före maten låg jag på 4.9 mmol/l, och efter maten på 7.2 mmol/l.

Ally
"Den här maten är extremt lättlagad" tänkte jag och hällde ner alla ingredienser i en kastrull där de sedan skulle puttra i 25 minuter. Då satte vi oss i vardagsrummet för att göra en lista över vilken mat vi ska laga till vår inflyttningsfest. När vi återvände till köket efter 25 minuter hade såsen bränt fast i botten på kastrullen - rejält. Jag hällde snabbt över det obrända i en skål där jag mixade ihop såsen och hällde sedan tillbaka i en annan kastrull. Det luktade inte särskilt aptitligt i köket och dessutom tyckte jag att det såg ... ja rätt äckligt ut. Sedan insåg vi dessutom att vi hade glömt att köpa parmesan så mitt humör och mina förväntningar var inte på topp.

Vi hade dock lite "parmesan" kvar i en påse och efter några tuggor blev jag omvänd. Detta var faktiskt mycket gott! Vi lagar ofta pasta med tomatsås och detta blev en trevlig omväxling. Även detta kommer jag att laga igen och vi har en ny regel i hemmet - att alltid har en parmesanost i kylen!

Jag tycker att det är väldigt spännande hur olika maten ser ut på våra bilder trots att vi har exakt samma ingredienser i såsen!




Nästa vecka lagar vi nötpasta med morot som finns på sidan 33

söndag 4 februari 2018

Vecka 5: 3 x pannkakor

Den här veckan ska vi testa att göra veganska pannkakor. I boken finns tre olika sorters pannkakor. Receptet finns på sidan 54.

Energipannkakor, ca 10 pannkakor
2,5 dl vetemjöl eller rågsikt
4 msk sojamjöl
1,5 krm salt
6 dl soja- eller havredryck
1 msk rapsolja
1 tsk bakpulver
olja eller mjölkfritt margarin

Mandelpannkakor, ca 10 pannkakor
3 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 krm salt
6 dl osötad mandeldryck
1 tsk bakpulver
olja eller mjölkfritt margarin

Havrepannkakor, ca 10 pannkakor
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1,5 krm salt
6 dl havredryck
1 tsk bakpulver
olja eller mjölkfritt margarin

Tillbehör: bär, fruktsallad, chokladsås, sylt, sojagrädde, bananslantar och jordnötssmör eller äppelbitar och kanel

Jennie
Alltså, jag trodde det var en middag vi skulle laga, inte en efterrätt. Servera pannkakorna med det ni brukar servera till. Chokladsås och jordnötssmör, hmpf. Jag valde att laga mandelpannkakor som en efterrätt och serverade därför med egen jordgubbssylt och vispad grädde. Mandelpannkakorna passade verkligen bra som en efterrätt, resultatet blev en pannkaka som smakade mandel (hör och häpna). Jag tror att det främst var mjölet som satte smak på pannkakorna och tänker därför testa att laga dem igen, med den sortens mjölk jag har hemma.

Ally
Jag började taktiskt med att göra havrepannkakor eftersom jag endast behövde köpa havremjölk då jag hade de andra ingredienserna hemma.
Vi kan väl också erkänna redan nu att vi vet om vilka recept vi ska laga några veckor i förväg - hur ska vi annars hinna med att laga flera sorters pannkakor? Jag började med en pannkaksbrunch.

För att göra havrepannkakorna ska alla torra ingredienser (utom bakpulvret) blandas med havremjölken och sedan stå och svälla i 20-30 min. Jag var väldigt skeptisk över hur tunn smeten var men lät den stå i 30 minuter. När tiden hade gått tyckte jag att den fortfarande var tunn och körde genom smeten med stavmixern för att göra den slät. Jag tror att detta var en superbra idé eftersom pannkakorna blev jättefina! Alla (utom den första såklart) blev perfekt gräddade och jämna. Dessutom smakar de nästan exakt som vanliga pannkakor, med bara en liten eftersmak av havre. Jag tror att jag har hittat en ny favorit som jag definitivt kommer att laga igen!

Jag åt mina med jordgubbar, grädde och kokos. Jimmy (min sambo) valde grädde och äppelmos.

Jennie
Som sagt tjuvstartar vi ibland med recepten vilket innebar att jag hann med ett till av recepten. Ally gillade havrepannkakorna och när Ady kom på besök passade vi på att testa dem också. Eftersom Ady är laktosintolerant så passade havremjölken extra bra.

Jag vet inte vad som hände. Det var länge sedan jag misslyckades så totalt med att steka pannkakor. Vi testade att göra som det stod i receptet men efter ungefär halva smeten mixade vi den som Ally hade gjort. Det gjorde att pannkakorna gick att steka lite bättre, med betoning på lite. Smaken var i alla fall god. Vi stekte pannkakorna i rapsolja, margarin eller smör hade kanske fungerat bättre? Vi åt pannkakorna med en fruktsallad.

Ally
Om jag trodde att havrepannkakorna var en ny favorit så blev mandelpannkakorna ännu bättre! Vi hittade inte osötad mandeldryck utan hade den sötade varianten så pannkakorna blev lite mer efterrätt. De var väldigt enkla att steka och all blev jättebra (även den första!). De var lite tjockare och liknade amerikanska pannkakor i konsistensen. Jag tror även att de var lite mer mättande för havrepannkakorna tog slut men mandelpannkakorna fick vi flera över av.

Till havrepannkakorna hade vi vispgrädde för att vi inte kunde hitta något veganskt alternativ men denna gången lyckades vi hitta sojagrädde. Det kändes som ett bra tillfälle att testa denna produkt som vi inte hade smakat förut. Sojagrädden var ganska svår att vispa och det tog lång tid innan den slutade att vara rinnig. När jag smakade på grädden som den var så tyckte jag inte alls om den men på pannkakorna tillsammans med allt annat så var den väldigt god. Även denna var dock sötad så det blev sött på sött.

Amanda
Jag testade att göra energipannkakorna, enligt beskrivningen lät det som att de skulle passa bäst för mig. Jag älskar pannkakor och åt det ofta när jag var yngre, men sen jag fick diabetes har jag inte kunnat äta vanliga pannkakor då de innehåller så mycket vitt mjöl. Jag hade från början tänkt göra pannkakorna med rågsikt som det stod i receptet, men det innehåller också mycket vitt mjöl. Att byta ut till bara rågmjöl har jag och mamma testat innan, och det blev inte så bra. Istället bytte jag ut rågsikten mot havremjöl. Pannkakorna var extremt svårstekta för mig, de ville inte alls hålla ihop, och blev dessutom lite brända (i receptet stod det att man skulle steka på hög värme för att de skulle hålla ihop bättre...). Ifall jag gör de här pannkakorna fler gånger kommer jag nog testa att ha ägg i ändå, både för att de ska hålla ihop bättre, och för att få i lite mer protein.

Till pannkakorna hade jag sojagrädde, blåbär, riven kokos och hackade hasselnötter. Jag åt också en macka innan, för jag vågade inte riktigt äta pannkakorna som en egen måltid. Den första pannkakan var god, men sen önskade jag att jag hade ätit mer riktig mat innan och inte bara en macka.

En portion pannkakor innehöll 27 g kolhydrater (med mackan blev det totalt 42), och till det tog jag 3E insulin. Före maten låg mitt blodsocker på 7.0 mmol/l, och efter på 5.3 mmol/l. Det hade alltså räckt med 2E insulin.

Nästa vecka kommer vi att laga Bolognese på svarta linser som du hittar på sida 82